Menü Bezárás

Így készült A jövő harcosai

Az Olimposz legyőzése trilógia első kötete, A jövő harcosai 2015 decemberében jelent meg, de a történet első változatát már 2013-ban megírtam. Ez a munka nagyjából két hónapig tartott, majd nagyjából ugyanennyi időt fordítottam a kézirat javítgatására is.

Az eredeti elképzelés szerint ez egy egykötetes történet lett volna, de munka közben – a görög mitológia gazdagságának köszönhetően –, számtalan új ötletem támadt, és nem akartam abba a hiába esni, hogy mindet egyetlen regénybe zsúfolom, mert az ritkán tesz jót a történetnek. Ezért elkezdtem azon gondolkodni, merre kanyarodjon a cselekmény, ha folytatásokat készítenék.

Persze akkor ez elég távoli elképzelésnek tűnt, hiszen még az első résznek sem volt kiadója, és nekem sem jelent meg korábban regényem. A jövő harcosai végül, a nem túl erős A jövő harcosai és az istenek alkonya címen, a Könyvmolyképző Kiadó Aranymosás elnevezésű mese- és regényíró pályázatán debütált.

Az Aranymosás egy olyan nyílt pályázat, ahol a beérkezett regények előszűrésen esnek át, a legjobbnak bizonyuló művek pedig lehetőséget kapnak arra, hogy az első fejezeteik felkerüljenek az oldalra. A felkerült regényeket lektorok bírálták, és két pozitív lektori ajánlásra volt szükség, hogy a mű végül a kiadóvezető elé kerüljön, aki döntött arról, hogy szeretné-e kiadni a történetet.

A pályázat 2014. januárjában kezdődött, A jövő harcosai pedig júniusban kapta meg a második pozitív lektorit. Ezután fél évet kellett várni a végső döntésre, amikor is a kiadóvezető zöld utat adott a megjelenésnek, ami azt jelentette, hogy A jövő harcosai az ország legnépszerűbb ifjúsági kiadójának, a Könyvmolyképző Kiadónak a gondozásába került, aki biztosította az országos megjelenést és terjesztést.

A kiadóvezetői döntés után egy év telt el, mire a 2015-ös ünnepi időszakban A jövő harcosai megjelent, az akkor már végleges Az Olimposz legyőzése sorozatcímmel. Az eredeti sorozatcím az Istenvadászok volt, de ez nem utalt eléggé a görög mitológiára, sőt, mivel csak egyetlen istent nevez meg, félő volt, hogy sokan a kereszténység Istenére asszociálnak majd, ami félrevezethette volna az olvasókat.

A megjelenési év legfontosabb időszaka – a regény szempontjából – a szerkesztés volt. Ilyenkor a kiadó ad az író mellé egy profi szerkesztőt, aki segít jobbá tenni a szöveget, kijavítani a hibákat, legyenek azok logikaiak vagy stilárisak. Azért van szükség külön szerkesztőre, mert az ember más hibáit sokkal könnyebben észreveszi, mint a sajátját, és mivel egy történet megírásakor ezer helyen lehet hibázni, kell egy külső (hozzáértő) szemlélő, aki ezeket a hibákat észreveszi.

Ez nem azt jelenti, hogy a szerkesztő megmondja, hogy hogy legyen, hanem javaslatokat tesz, amiket a felek átbeszélnek

A jövő harcosainak a szerkesztője Bartos Zsuzsa volt (Alkonyőrzők című regény szerzője).